MES (üretim yürütme sistemi) yazılımı bir üretim kontrol yazılımıdır. Atölyede devam eden üretimin yürütülmesi, yönetilmesi ve izlenmesi için bir sistemdir. Rolü, imalat bilgilerinin tam olarak izlenebilirliğini sağlayarak makineleri ve operatörleri denetlemektir. MES yazılımı, tüm sürekli iyileştirme girişimlerinde ortak olan “bilmek, analiz etmek ve geliştirmek» şemasını takip eder. MES terimi, M.E.S.S.A tarafından oluşturuldu ve ISA95 standardında resmileştirildi. İşte, MES avantajları:
MES İşlevselliği:
-İş emirlerini ve bunların ERP’den üretime gönderilmesi
-Sipariş verilmesinden mamul mallara yapılan üretim siparişlerinin yürütülmesini desteklemek
-Malların plana uygun şekilde üretilmesini sağlamak ve kalite gereksinimlerini karşılamak için proses adımlarını uygulamak
-Veri, otomatik olarak ekipmandan veya manuel giriş aracılığıyla, işlemleri sürmek, uygunluğu göstermek, verimliliği vb.
-Geçmiş veri tutmak için bir veri deposu (ilişkisel veritabanı, veri tarihçesiyle entegrasyon)
-Düzenlenmiş ortamda üretim adımlarında kalite yönetimi süreçlerini gömme (uygun olmayan ve çapa yönetimi)
-Garanti hizmetlerini ve ürün hatırlamasını yönetmek için parçaların veya hammadde, işçilik ve ekipmanların kişiselleştirilmesini sağlama
-Atölye performansının izlenmesi ve raporlanması için entegre analitik ve gösterge tablolarını sağlamak
MES Sistemi İşinize Tam Olarak Nasıl Yarar Sağlar?
Günümüzün hızlı tempolu imalat ortamı, üretim bölümü tabanından eksiksiz, doğru ve erişilebilir veriler gerektirir. Bir MES sistemi, fabrikada Toplam Ekipman Verimliliğini artırmak ve yüksek verimlilik elde etmek, ek olarak pazar talebine karşı duyarlılığı sağlamak için fabrikada etkili izleme ve senkronizasyon sağlayacaktır.